Hulvatonta hauskanpitoa Ala-Malmilla
Uskallatko astua Kauhukujalle? – Moni rohkelikko uskalsi, mutta mitä siitä sitten seurasikaan…
Uskallatko astua Kauhukujalle? – Moni rohkelikko uskalsi, mutta mitä siitä sitten seurasikaan…
”Olen itse oman elämäni paras asiantuntija. Asioita tehdään minun kanssani, eikä minun puolestani. Tämä vahvistaa merkityksellisyyden kokemustani. Helsingin A-Killan toiminnasta olen löytänyt mielekästä tekemistä ja vastalääkettä myös yksinäisyyden kokemuksiin.”
Suomen satavuotiaan valtion päihdepolitiikan historia koostuu vauhdikkaista juonenkäänteistä – kieltolaista ostajien tarkkailijoihin ja keskioluen vapautukseen. Alituiseen kuohuntaan kytkeytyy myös Helsingin A-Killan taival, kuten Ville Eerola osoittaa Polkuja päihteettömyyteen -historiateoksessaan.
Kirjassa Kyösti Kaihovaaran ja muiden menneiden vuosikymmenien kiltavaikuttajien sitaatit ovat kiinnostavaa luettavaa ja vanhoista valokuvista huokuu mielekkään tekemisen meininki.
Viime vuosina luonnossa oleskelun terveysvaikutukset ovat olleet runsaasti esillä. Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta sekä vähentää lihasjännitystä. Luonnossa mieliala paranee ja stressistä palautuminen nopeutuu. Helsingin A-Killassa luonnon parantavia vaikutuksia on hyödynnetty lähtemällä yhteisille luontoretkille ja viljelemällä hyötykasveja yhdistyksen omalla kasvimaalla.
Rale on toiveikas ihminen, joka hakeutuu mielellään toisten seuraan, ideoi uutta ja viljelee omanlaistaan huumoria. Aina ei ole ollut niin: yökerhojen entisen bilekunkun polku on mutkitellut syvän masennuksen, pohjattoman yksinäisyyden, katkaisuhoitojen sekä laitos- ja sairaalajaksojen läpi. Mutta polku on tuonut tähän hetkeen, päihteistä vapaaseen elämäntapaan. Kiitollisuudentunne on niin suuri, että hän haluaa jakaa toivoa toisillekin.
– Nykyään olen oppinut kestämään myös elämään kuuluvat vastoinkäymiset, joita ennen pakenin päihteisiin. Elämä maistuu raakana, hän kertoo.
Raitistuminen vuonna 1995 oli Siisa Hallalle valtavan voimakas kokemus, uuden elämän alku. Pikku hiljaa raitistumisen myötä hänen mielessään kypsyi ajatus: – Haluan tehdä tätä työkseni. Siitä sai alkunsa Siisan pitkä rupeama ihmisten elämäntarinoiden kuulijana ja vierellä kulkijana.